Nissan ProPilot: autonoom rijden is de toekomstZelfrijdende auto’s zijn meer dan een fascinerend verzinsel van futuristen. De technologie staat bijna op punt en het wettelijke kader wordt langzamerhand uitgewerkt. Allemaal goed en wel, denk je misschien, maar wat hebben we aan zelfrijdende auto’s en autonome rij-technologie? Meer dan je denkt. Want autonome technologie zoals Nissan ProPilot biedt je niet alleen rust en comfort, maar het kan files ook tot een minimum beperken en zelfs auto-ongevallen voorkomen.

Autonoom rijden

Volledig autonome auto’s – die niet langer een bestuurder nodig hebben om zich in het verkeer te begeven – rijden nog niet over de Vlaamse wegen. Het beperkt zich vooralsnog tot enkele proefprojecten van universiteiten, autoproducten en technologische bedrijven zoals Google. Wel wordt er – door diezelfde partijen – al volop geëxperimenteerd met autonome technologie. De technologie die auto’s ooit autonoom zal doen rijden, en die bestuurders vandaag al kunnen helpen om zuiniger, veiliger en rustiger te rijden.

Wat doet Nissan ProPilot?

Nissan ontwikkelde bijvoorbeeld ProPilot. In 2016 dook deze autonome technologie al op in de Nissan Serena (gelanceerd in Japan). Dit najaar stellen we in Europa de Nissan Leaf met ProPilot voor en volgend jaar volgt de Qashqai, Europa’s populairste crossover.

Lees ook: Nieuwe Nissan Qashqai: intelligenter en luxueuzer

Nissan ProPilot is ontworpen om verkeersstress op de snelweg te voorkomen. Dankzij een camera en een centrale computer, stuurt, versnelt en remt ProPilot volautomatisch binnen een en dezelfde rijstrook, waardoor de bestuurder opnieuw volop kan genieten van de rijervaring zelf.

Nissan ProPilot speelt slim en veilig in op het verkeer:

  • Je auto blijft netjes binnen de wegmarkeringen (lane keeping). ProPilot maakt vloeiende bewegingen in bochten.
  • Met een druk op de knop behoudt jouw auto een veilige afstand ten opzichte van je voorligger. Vertraagt of stopt die plots, dan jij ook.
  • Wanneer je voorligger van rijstrook verandert, past ProPilot zich automatisch aan en ‘volgt’ hij je nieuwe voorligger op een veilige afstand.
  • Ook wanneer een andere auto voor jou invoegt, past het systeem zich moeiteloos aan.
  • Op elk moment kan de bestuurder de controle makkelijk weer overnemen.

Naar nul verkeersongevallen

Nissan engageert zich – onder andere met ProPilot – om het aantal verkeersdoden drastisch te reduceren. Autonome voertuigen reageren sneller en geraken niet vermoeid. Bovendien leidt een constante snelheid en een gelijkmatige afstand tussen voertuigen tot een grotere verkeersveiligheid.