Zijn jonge chauffeurs dan echt zo gevaarlijk op de baan?



Dat jonge bestuurders veel hogere premies moeten betalen voor autoverzekeringen is allang geen nieuws meer. Drie jaar geleden nog bleek uit een undercoverreportage van Volt dat verzekeraars jonge chauffeurs soms zelfs weigeren, wat niet wettelijk is. Maar klopt het überhaupt wel dat jongvolwassenen een risico vormen op de baan? We plozen het uit …

Risicofactoren voor jonge chauffeurs

Jongeren hebben geen al te beste naam als automobilisten. Deels terecht, deels onterecht. Zo blijkt enerzijds uit cijfers van het Britse ministerie van Verkeer dat er meer 70-plussers bij ongevallen betrokken zijn dan jongeren tussen 17 en 19 jaar.

Anderzijds zijn er wel degelijk enkele redenen waarom jongeren soms een groter risico vormen op de baan:

  1. Jongeren hebben weinig rijervaring en maken daardoor sneller en vaker fouten.
  2. Jongeren zijn sneller afgeleid. Hoewel dat uiteraard niet voor álle jonge bestuurders geldt, is het wel vaak zo. En dat heeft een wetenschappelijke verklaring: zo is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor instincten en emoties pas volledig ontwikkeld bij een persoon halverwege de jaren 20.
  3. Jonge chauffeurs rijden meer dan oudere chauffeurs, ze rijden vaker ’s nachts en ze vervoeren vaker passagiers. Daardoor komen ze meer voor in de statistieken met verkeersongevallen.

Zo kan het beter!

Verzekeraars brengen risico’s in kaart bij het bepalen van de premie van een autoverzekering. Het is dus niet abnormaal dat de prijzen wat hoger liggen voor jonge chauffeurs. Maar dan moeten de premies wel stelselmatig dalen. Jonge chauffeurs zomaar weigeren mag eveneens niet. Bovendien hebben verzekeraars er baat bij om jongeren een kans te geven, want alleen zo kunnen ze de nodige ervaring opdoen. De verzekeringspremie koppelen aan een autorijopleiding is een ander voorstel dat de premies én het aantal verkeersongevallen kan doen dalen.

Ook jonge chauffeurs kunnen hun steentje bijdragen aan een veiliger verkeer. Deze tips zetten je op weg:

  • Rij defensief. Hou voldoende afstand en hou je altijd aan de snelheidsbeperkingen.
  • Laat je niet afleiden. Tijdens het rijden heb je je smartphone niet nodig!
  • Wees altijd BOB achter het stuur – al doen jonge bestuurders het op dit punt al beduidend beter dan veertigplussers, die vaker rijden en drinken.

Inspiratie: newsmonkey.be