Waarop moet je letten bij de aankoop van een autokinderzitje?Met je kleine spruit in de auto? Leuk! Tenminste: als je je baby, peuter of kleuter in een ultraveilig kinderzitje kunt zetten. Wij geven je alvast enkele praktische tips bij de aankoop van een autostoeltje voor in je nieuwe of tweedehands gezinswagen

Een licht en praktisch autostoeltje

Het kinderzitje in en uit de wagen nemen kan een heel gedoe zijn. Terwijl het ook makkelijk anders kan. Kies daarom voor een lichtgewicht.

Erg handig zijn kinderzitjes met een afzonderlijke basis die je met het Isofix-systeem kunt vastklikken. Isofix-verankeringspunten zitten vast aan de carrosserie en zijn dus ultraveilig. Bovendien is Isofix snel te gebruiken en ook makkelijk weer op te bergen. Let wel: niet alle tweedehandsauto’s zijn uitgerust met Isofix-verankeringspunten. Informeer hier meteen naar! Beschikt je auto niet over Isofix, dan moet je het autostoeltje met de autogordel vastmaken.

Een kinderzitje op maat van je kind

Kinderen blijven niet eeuwig klein en dus moet je meermaals een kinderzitje in een andere maat in gebruik nemen. Er zijn drie categorieën van kinderzitjes:

  • Groep 0+: babyzitjes tot 13 kg, tot 1 jaar
  • Groep 1: kinderzitjes van 9 tot 18 kg, vanaf 4 jaar
  • Groep 2 en 3: verhogingskussen van 15 tot 36 kg

Wanneer moet je je kindje in een groter zitje zetten? Kijk eerst en vooral naar de specificaties inzake gewicht en leeftijd op het ECE-veiligheidslabel van het autozitje. Hou verder rekening met de positie van je kind: wordt zijn of haar hoofdje nog onvoldoende ondersteund, dan is het tijd voor een groter stoeltje. Maar schakel zeker ook niet te vroeg over, want een slecht passend kinderzitje is levensgevaarlijk.

Samenvatting: 3 tips

  1. Kies voor een Isofix-zitje wanneer je auto is uitgerust met verankeringspunten.
  2. Gebruik alleen autozitjes waarin je kind veilig en goed ondersteund zit.
  3. Geef de voorkeur aan modellen die je zelf nog kunt aanpassen, bijvoorbeeld met verstelbare riempjes.