Airco of ramen open: wat is er het zuinigst en goedkoopst?Een bloedhete dag, da’s puffen in de wagen. Maar wat is dan de goedkoopste oplossing: ramen open of airco aanzetten? We nemen de vraag onder de loep.

Wat verbruikt het minste brandstof: airco of ramen open?

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de meningen over wat het minst verbruikt – ramen open of airco – verdeeld zijn.

Het populaire Amerikaanse televisieprogramma MythBusters nam de proef op de som en stuurde twee identieke wagens de weg op. Eentje met de airconditioning aan, de andere met de ramen open. Conclusie van de MythBusters: onder de 80 km per uur zet je beter de ramen open; rij je op de snelweg, dan is airco de zuinigste oplossing.

Maar een wetenschappelijke vereniging van auto-ingenieurs trok óók op onderzoek uit en stelde het omgekeerde vast: onder de 56 km/u schakel je het best de airco in. Rij je sneller, dan is het raampje open de beste oplossing.

Algemene conclusie: airco of ramen open, er is geen eenduidig antwoord. Veel hangt af van het type wagen, de snelheid, de buitentemperatuur, de windkracht, …

Een optimale werking van je airco

Als je kiest voor het comfort van airconditioning, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat hij goed werkt. Een slecht functionerende airco kost je sowieso méér dan met de ramen open rijden. Enkele tips voor een optimale werking van je airco op hete zomerdagen:

  • Laat je airco jaarlijks nakijken.
  • Als het extreem heet is in je wagen, zet je het best even de deuren open, zodat de grootste warmte naar buiten vloeit.
  • Bij een zeer hoge buitentemperatuur zet je je airco het best op de recirculation-stand. Zo overbelast je je aircosysteem niet.
  • Zet je airco niet te koud. Als je geen ‘climate control’ hebt, kun je makkelijk een verkoudheid oplopen door de koude lucht.
  • Last van aangedampte ruiten? Zet ook dan je auto-airco aan: droge lucht ontwasemt namelijk beter dan vochtige lucht.