Waaraan herken je een milieuvriendelijke auto?Over duurzaamheid is al zo veel gezegd en geschreven, dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Milieuvriendelijke auto’s hebben daar ook onder te lijden. Er bestaan nu eenmaal verschillende definities en interpretaties, wat de juiste wagen kiezen er niet makkelijker op maakt. Gelukkig behouden wij het overzicht en delen we dat maar al te graag met jou. Lees verder en ontdek de belangrijkste factoren.

Een zo klein mogelijke impact op het milieu

De beginpremisse is eenvoudig: elke auto vervuilt op de een of de andere manier, maar sommige voertuigen hebben een grotere impact dan andere. We proberen het totale plaatje te overschouwen, dus niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook de uitstoot van fijnstof, de geluidsoverlast, het gebruik van fossiele brandstoffen, de levensduur van het voertuig, enzovoort. Een milieuvriendelijke auto is er een die op alle fronten bijdraagt aan een gezonder en schoner leefmilieu.

Milieuvriendelijke auto’s: jouw opties

Wie op zoek gaat naar een milieuvriendelijke wagen, komt al snel uit bij alternatieven voor benzine en diesel. Dit zijn de belangrijkste opties:

  • Elektrische auto’s: 100% elektrische energie en dus geen uitstoot tijdens het rijden.
  • Hybride auto’s: combinatie van een elektrische motor en een verbrandingsmotor.
  • Waterstofauto’s: elektromotoren zetten waterstof (H2) en zuurstof uit de lucht (O2) om in water (H2O).
  • CNG-auto’s: verbrandingsmotor op basis van aardgas onder druk, wat schoner is dan benzine of diesel.

De Vlaamse overheid voert campagne voor deze milieuvriendelijke auto’s en lanceerde onlangs een tool waarmee je je voordeel kunt berekenen.

Milieuvriendelijke(re) benzine- en dieselauto’s

Zijn benzine en diesel dan voorgoed verleden tijd? Neen, nog niet. Zolang de nieuwe technologieën nog in ontwikkeling zijn – en duurder dan traditionele wagens – blijven producenten investeren in het zuiniger maken van hun benzine- en dieselwagens. Die hebben de laatste jaren dan ook een hele weg afgelegd. Als je een nieuwe benzine- of dieselwagen koopt, moet je er dus zeker op letten dat je een model met ultralage CO2-uitstoot kiest.