Monovolume, SUV of crossover: wat is de beste gezinswagen?Is het zover, begint het kinderavontuur voor jou en je partner? Dan is het hoog tijd om je huis – én je auto – aan te passen aan de grote gebeurtenis en aan deze mooie (en soms wat vermoeiende) periode in je leven. Bye bye kleine auto, welkom monovolumewagen? Niet noodzakelijk, want er zijn nog heel wat interessante opties voor jonge gezinnen. Zo kiezen almaar meer mama’s en papa’s voor het comfort van een SUV of crossover.

De klassieke gezinsauto: een monovolumewagen

De monovolumewagen – zo genoemd omdat de binnenruimte een groot geheel vormt – is al sinds de jaren 80 de gezinsauto bij uitstek. Niet alleen is er op de achterbank veel ruimte voor kinderen of andere passagiers, je kunt er ook veel bagage kwijt. Ideaal voor een ouder die z’n kinderen met hun vele hobby’s van de ene activiteit naar de andere voert.

De beste gezinswagen anno 2017?

Toch is de monovolumewagen bij heel wat gezinnen uit de gratie gevallen. Auto’s als de Ford Galaxy, de Volkwagen Sharan en de Renault Espace werden iets te veel gezien als praktische maar saaie auto’s, waardoor ouders op zoek gingen naar andere modellen. Auto’s die net zo handig zijn om de kinderen naar de balletles te brengen, om samen op reis te gaan of om met de hond naar de dierenarts te gaan, maar die dat gebruiksgemak combineren met een strak design en sportieve prestaties.

Je raadt het al: veel gezinnen kwamen al snel uit bij een SUV. Sports Utility Vehicles zijn namelijk net zo ruim als monovolumewagens, maar liggen wat sportiever op de weg. Minstens even belangrijk is dat een hedendaagse SUV er helemaal niet saai of gewoontjes uitziet. Neem nu de Nissan X-Trail: het design van deze wagen hoeft niet onder te doen voor een knappe sportwagen of een stoere jeep.

Crossovers veroveren de markt voor compacte familieauto’s

Een laatste optie voor wie op zoek is naar de beste gezinswagen, is de crossover. Crossovers zijn wat kleiner dan SUV’s en beter aangepast aan het verkeer in de stad. Ideaal voor wie veel ruimte wil in een compacte wagen.

Lees ook: Hoe ziet de ideale tweedehands gezinswagen eruit?