Alles wat je moet weten over bandenslijtage en -onderhoudWist je dat autobanden een belangrijke bron van fijnstofemissies zijn? Autobanden verslijten nu eenmaal op de weg. Nu we het toch over bandenslijtage hebben: hier zijn de belangrijkste zaken waarop je moet letten, zodat je altijd met de beste banden op de baan bent!

Bandenslijtage: wat is de minimale profieldiepte van banden?

De groeven in autobanden zorgen voor extra grip op de weg. Ze zijn ook een goeie indicator van hoe zwaar de banden al dan niet versleten zijn. Om ervoor te zorgen dat je auto nog goed op de baan ligt, moet je de profieldiepte van je banden regelmatig controleren. De wettelijke minimumdiepte bedraagt 1,6 millimeter, maar dit is het absolute minimum. Het is veel veiliger als de groeven over de volledige breedte minstens drie millimeter diep zijn.

Vaak verslijten de banden niet overal even snel. Wanneer een kant meer versleten is dan de andere, zijn je banden wellicht niet goed uitgelijnd. Is de profieldiepte in het midden sterk verminderd, dan staan de banden waarschijnlijk te hard opgespannen. Het omgekeerde wijst op een te lage bandenspanning. Klop bij ongelijke bandenslijtage meteen bij je garage aan, want een verkeerde bandenspanning of uitlijning is gevaarlijk, slecht voor je verbruik en slecht voor de levensduur van je banden.

Zomer- en winterbanden

In de wintermaanden laat je je autobanden het best vervangen door winterbanden. Winterbanden zijn speciaal ontworpen om beter te presteren bij lage temperaturen en in winterse omstandigheden. Ze zijn vervaardigd van een andere soort rubber, zijn voorzien van ‘lamellen’ voor een betere grip en hebben een diepere groef. Je wisselt je zomerbanden het best in voor winterbanden wanneer de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden zakt.

Onderhoud autobanden

Is het loopvlakprofiel minder dan 1,6 millimeter diep? Zie je sporen van ongelijke bandenslijtage? Of wil je in de herfst en winter graag profiteren van de veiligheid van winterbanden? Maak een afspraak voor een onderhoud, want degelijke banden zijn van het grootste belang voor jouw veiligheid en die van je passagiers.