Airconditioning in de auto: zo geniet je optimaal van airco!Ken je dat gevoel? Je stapt net in je auto nadat hij – hooguit een kwartiertje – buiten in de zon heeft gestaan. De temperatuur in je auto swingt de pan uit. Zelfs het leder is gloeiendheet. Op dat moment is er maar één oplossing: de ramen sluiten en de airconditioning aanzetten, zodat de hitte snel weer verdwijnt en je in alle rust en comfort kunt rijden. Meer weten over de mogelijkheden van airco in de auto? Lees gauw verder!

Airconditioning in de auto

Auto-airconditioning bestaat uit een gesloten systeem waarin een koelmiddel circuleert. Een compressor zet het gasvormige koelmiddel onder druk, terwijl een pomp het koelmiddel voortdurend door het systeem pompt. Vervolgens passeert de vloeistof door een expansieventiel, waardoor de druk verlaagt en de vloeistof opwarmt. Tijdens dit proces onttrekt de koelvloeistof warmte aan de binnenlucht. Het resultaat: koele lucht uit de blazers. In de condensor staat het koelmiddel uiteindelijk opnieuw zijn warmte af door middel van rijwind of een ventilator.

Wat de bediening betreft, maken we een onderscheid tussen manuele, halfautomatisch en volautomatische airco. Bij manuele airco stel je alles zelf in – van temperatuur tot blaaskracht – terwijl een automatische airco het binnenklimaat regelt aan de hand van sensoren.

Is airco (on)gezond?

Airco draagt bij aan een aangename en koele omgeving. Toch hoor je weleens dat airco ongezond zou zijn. Maar is die bewering juist?

  • Airco doet méér dan verkoeling bieden. Een airconditioner haalt bijvoorbeeld ook vocht uit de vaak relatief vochtige lucht hier in België. Let wel, te droge lucht doet de huid uitdrogen op gevoelige plaatsen. Richt de blazers niet te lang op je gezicht, want dat verhoogt de kans op oogirritatie en tranende ogen.
  • Dankzij een filterdroger kom je minder snel in aanraking met vuildeeltjes, stof, micro-organismen en pollen. Vooral voor wie last heeft van pollenallergie, is airco algauw onmisbaar.
  • Te grote temperatuurverschillen belasten je lichaam. Idealiter is de binnentemperatuur niet meer dan zeven graden koeler dan de buitentemperatuur.

Ons advies? Een uurtje of twee in een gekoelde auto is helemaal geen probleem, maar een hele dag – en elke dag – in een gekoelde omgeving (kantoor, winkels, auto, …) doorbrengen, is dan weer niet aan te raden.

Verbruikt airco meer brandstof?

Airconditioning in de auto is de gewoonste zaak van de wereld geworden. De technologie stond ondertussen ook niet stil. Airco’s zijn compacter en lichter geworden, en werken ook efficiënter. Ze hebben nog altijd een impact op het brandstofverbruik, maar die is kleiner dan vroeger. Wist je trouwens dat de ramen openen terwijl je rijdt een grotere invloed heeft op je brandstofverbruik?

Airco onderhouden

Een goed functionerende airconditioning is onmisbaar. De werking van een airco vermindert echter snel wanneer het systeem niet op tijd wordt gereinigd en bijgevuld. Vervang de interieurfilter elk jaar en laat je airco om de twee jaar nakijken. Bij Nissan geniet je sowieso van de beste airco-service. Lees meer over de dienst na verkoop die we bij Nissan Beerens bieden.